V Habure posvätili vynovený interiér chrámu z roku 1740

14.07.2007 Medzilaborce

Habura 14. júla (TASR) - Vynovený interiér gréckokatolíckeho chrámu sv. archanjela Michala v Habure v okrese Medzilaborce posvätil dnes prešovský vladyka Ján Babjak. Kostol postavili v roku 1740, v súčasnosti je národnou ...
Posviacka sa uskutočnila v rámci archijerejskej svätej liturgie. Babjak v kázni vyzval asi 200 veriacich na vzájomné porozumenie, dobré spolunažívanie a riešenie problémov v duchu kresťanskej lásky. Práve vďaka týmto princípom ľudia prekonávajú problémy svojho života.
Podľa informácií duchovného správcu haburskej farnosti Jozefa Harvilka súčasťou rekonštrukcie interiéru bola úplná výmena oltára. Obnovili aj asi sto rokov starý ikonostas, pričom ikonopisci z Ukrajiny dali do poriadku aj obrazy svätých, ktoré sú na ikonostase umiestnené. Pribudla nová dlažba, celý vnútrajšok vymaľovali. Navyše na svätostánku postavenom z kameňa dali úplne novú strešnú krytinu, a to vďaka podpore z Ministerstva financií SR. Na ostatné práce použili podľa Harvilka milodary veriacich. \"Museli sme už chrám opraviť, žiadal si to, \" poznamenal.
Práce trvali asi rok, pričom chrám sa nepoužíval len asi tri mesiace, vtedy na bohoslužby poslúžil miestny dom smútku.
Popoludní sa v obci konali folklórne slávnosti v úplne novopostavenom amfiteátri. Na oboch podujatiach boli exminister životného prostredia László Miklós a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Starostom obce je viac funkčných období po sebe Mikuláš Juščík, ktorý navyše v rokoch 2002 - 2006 bol za KSS poslancom Národnej rady SR a zastával post predsedu Výboru NR SR pre životné prostredie.
 

Vyberte región